2011.06.22.
11:22

Írta: Zöldanyóka

Vásárolj helyi termelőktől!

   Dédszüleink idejében az emberek éppen annyit ettek, amennyire feltétlen szükségük volt és éppen annyit vásároltak, amennyi elengedhetetlen volt a mindennapi élethez. Vásárlásaik nagy részét a helyi vásárokban, piacokon bonyolították le, helyi termékeket vettek a jól ismert termelőktől, azaz tudtuk nélkül ők voltak az igazi környezettudatos vásárlók, akik harmonikus kapcsolatban éltek a természettel, amelytől épp csak annyit vettek el, amennyit vissza is tudtak adni.

Azt, ahogyan dédszüleink vásároltak, mi teljesen elfelejtettük. Napjainkban a nagybevásárlás van divatban, azaz egyszerre sokat veszünk, és valójában fogalmunk sincs arról, hogy mit. A megmaradt termékeket kidobjuk, s ha kidobtuk, akkor azt elfelejtjük, pedig ha ez hosszútávon így marad, már nem lesz hova kidobni ezeket. 

vasarlasNem az számít tudatos vásárlónak, aki kívülről fújja, hogy mi van az áruházak polcain, illetve melyik E-szám mit takar, hanem az, akinek mindezekről fogalma sincs, mert helyi termelőktől vásárol. El kell felejtenünk azt, hogy a színesebben csomagolt áru finomabb, a külföldi pedig jobb minőségű, mert ez csak marketing-fogás, nem több. Miért ne attól vásároljak, akit ismerek? A helyi hentestől, a helyi gyümölcsből, zöldségből.

Ezek nagy valószínűség szerint húsból készültek, nem szójából, nem tartalmaznak ízfokozót, azaz  egyszerűen egészségesek.

magyararuAzonban nem csupán az egészség az egyetlen előny a tudatos vásárlás kapcsán. Mindenekelőtt kevesebb a szállításkor kibocsátott káros anyag, az áru nem utazza be a fél földet, mielőtt a vásárlóhoz érne. Ha a vásárlók szintjén jól működik a helyi gazdaság, akkor az egész országban is fejlődhet, s mi eközben friss, egészséges ételeket fogyasztunk, elfelejtjük a túlsúlyt és az egészségügyi problémákat.

A gazdapiac.com oldalon, ahol közvetlenül a termelőtől vásárolhat, számos további érdekesség található erről a témáról.

 termeloi-aruk

A helyi termelők előnyben részesítése tehát nem kizárólag egy morális döntés. Önmagunk érdekében kell az egészségre szavaznunk.

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás egészség tudatos helyi termelők

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr572892646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása