2011.07.01.
11:51

Írta: Zöldanyóka

Mosogass mosogatógéppel!

   A víz nélkülözhetetlen az élethez, a legfontosabb anyag a Földön. A mai ismeretek értelmében folyékony halmazállapotban csak a mi bolygónkon található meg a Naprendszerben.

 

 

Földünk azért kapta a "kék bolygó" elnevezést, mert felszínének 75%-át víz borítja, de ebből a fogyasztásra alkalmas víz igen csekély, 2%-ot jelent. A mennyiség tehát korlátozott számú, ezzel ellentétben a fogyasztás egyre inkább növekvő tendenciát mutat. Ha szeretnénk azt, hogy csapjainkból mindig tiszta víz folyjon, akkor takarékosan kell bánnunk vele, hiszen ez egy olyan kincs, amellyel nem mindenki rendelkezik a Földön. Az, akinek korlátlanul áll rendelkezésére, észre sem veszi fontosságát, míg az, aki érzi hiányát szenved.

A lakosság, a mezőgazdaság és az ipar számára biztosítani a megfelelő mennyiségű vizet, egyre nehezebben megoldható feladat. A rendelkezésre álló készletek minősége az utóbbi években sokat romlott a nem megfelelő bánásmód és vízszennyezés miatt. Ez előrevetíti azt, hogy a 21. században egy komoly és átgondolt víz-etika kidolgozására lesz szükség.

Ahhoz, hogy megállítsuk a globális szintű folyamatot, először lokális szinten kell elkezdenünk a változtatást. Otthonunkban zárjuk el a csepegő csapot, zuhanyzáskor ne álljunk órákig a víz alatt, várjuk össze a mosnivalót, azaz ne kapcsoljuk be két ruhadarabért a mosógépet, valamint mosogatáshoz használjuk mosogatógépet. Kevesebb vizet fogyaszt a kézi mosogatásnál, ugyanakkor sokkal hatékonyabb annál, és nem utolsó szempontból a mosogatószer sem olyan káros a környezetre, hiszen ezek a gépek elsősorban a magas hőfokú víz erejével tisztítanak.

Szólj hozzá!

Címkék: mosogatógép takarékosság vízkészlet fogyatkozó

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr572892680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása