2011.07.23.
18:50

Írta: Zöldanyóka

A Ti házatoknak van energia tanúsítványa?

  Az energia tanúsítvány, vagy közkedveltebb nevén a "lakás zöldkártya" fogja meghatározni a jövő házait és lakásait, azt hogy milyen tényezői vannak az energia fogyasztásnak.

2009. január 1-től kormányrendelet szabályozza azt, hogy minden akkor épült ingatlannak szüksége van energia tanúsítványra. Az ingatlanok árát nagymértékben befolyásolni fogja ez a tanúsítvány, hiszen a bérlő, vagy a vevő ez alapján egy teljes képet kaphat arról, hogy az adott ingatlan milyen energetikai tényezőkkel rendelkezik. Tehát az energia tanúsítvány egy olyan okirat, amely tartalmazza az épület energetikai teljesítőképességét. Egy ilyen tanúsítvány tíz évig érvényes.

Ezt a rendelkezést elsősorban az előzte meg, hogy az emberiség számára elérhető biztos energiaforrások és az éghajlat egyre labilisabbá válik. A fosszilis energiahordozók ára egyre nő, elérhetőségük labilis, így az energiatakarékosságot foganatosítani kell. Nyugaton már egyre természetesebb, hogy az ingatlanok kapnak efféle besorolást, sőt az újonnan épített házakat a megrendelők is úgy akarják kiviteleztetni, hogy az minél kevesebb energiát használjon fel, és ahol csak lehet el, akarják kerülni a fosszilis energiahordozók használatát, nem pusztán környezetvédelmi, hanem anyagi okokból is.

A tanúsítványban olvasható jelölések energiaminősítési osztályok, amelyek tájékoztatják mind a tulajdonost, mind a vevőt az ingatlan energetikai helyzetéről. A számítás során figyelembe veszik az ingatlan geometriai méreteit, és ezt alapul véve számolják ki az energetikai mutatókat.

A jellemzés során az alábbi jelöléseket használják:

  • A <55 fokozottan energiatakarékos,
  • A 56-75 energiatakarékos,
  • B 76-95 követelménynél jobb,
  • C 96-100 követelménynek megfelelő,
  • D101-120 követelményt megközelítő,
  • E 121-150 átlagosnál jobb,
  • F 151-190 átlagos,
  • G 191-250 átlagost megközelítő,
  • H 251-340 gyenge,
  • I 341< rossz.

 

Az adatok egy reális képet adnak az ingatlan fogyasztásáról, így ezek figyelembevételével számos, előre nem tudott tényezőre is felkészülhetünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr852893752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása