2011.08.15.
15:24

Írta: Zöldanyóka

Takarítás a hűtőből

 A modern fogyasztói társadalomban minden problémára külön terméket vásárolhatunk, csak azért, hogy ezzel is fogyasztásra bírják a vásárlót, a fagyasztót. Mert bizony már csak ezzel a névvel illetik az embereket és a "hölgyem/uram" épp csak megszólítás. Ennél fogva a fogyasztó elfelejtette, hogy sok száz évig éltek az emberek milliónyi tisztítószer és mesterségesen laboratóriumokban előállított kemikáliák nélkül.

Persze, meg kell vallani, ebben van némi túlzás, hiszen a technikai fejlődés sok környezetbarát és hasznos találmányt is elérhetővé tett. Most azonban olyan a hűtőkben, kamrákban  megtalálható szerekről lesz szó, melyekkel tehermentesíthetjük a környezetet és magunkat is. 

Sok tisztítószer egy pillanat alatt eltünteti ugyan a foltokat, a koszt, a zsírt és fertőtlenít is, sőt olyannyira hatásos a baktériumok, atkák (élő organizmusok) pusztításában, hogy az ember is nehezen viseli az illatát. Egészségünk is megsínyli a túl erős tisztítószereket, arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül olyan helyre kerül ahová nem kéne (rácseppen a kedvenc abroszra, ruhára) maradandó károkat okozhat.

Ezzel szemben a sör, a szódabikarbóna, az aludttej vagy az igazán forró víz sem anyagra, sem az egészségünkre nem ártalmasak, ugyanakkor hatékonyak ha a lakást, a ruhaneműt vagy szerszámokat kell tisztítani.

Jóllehet szokatlanul hangzik, hogy sört használjunk a háztartásban, ám a terítőbe száradt tea- és kávéfoltok ellen nagyon jól működik. Zsíros foltok és furcsa szagok eltávolítására pedig kiváló segítőtárs a só.

A szódabikarbóna csodáiról már volt szó, hiszen a mosószóda kritikus összetevője, ám a szőnyegre löttyent borfoltoknál sem kell pánikolni ha  kéznél van. A folyadék gyors felitatása után jól be kell szórni a foltot szódabikarbónával és megvárni míg megszárad. Azután már pofonegyszerű porszívóval eltüntetni a nyomot.

Előfordul, hogy az önfeledten focizó, fára mászó gyerekek hatalmas fűfoltokkal térnek haza, amit köztudottan nehéz kimosni, ilyenkor tesz jó szolgálatot az aludttej.A ruhát mosás előtt 1 éjszakára beleáztatjuk, így biztosan teljesen tiszta lesz.

A forró víz minden olyan foltnál beválik, ahol vízben oldódó foltokat látunk: szappan, fogkrém, sampon, stb. A csapból folyó meleg víz azonban nem elég meleg, így soká tarthat. Egy bögrényi is elég lehet, ha szivaccsal és gumikesztyűvel felszerelkezve indítunk támadást ellenük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr793104630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása