2011.09.03.
16:27

Írta: Zöldanyóka

Milyen autóval megyünk a boltba és a nagymamához, és milyennel mehetnénk?

 Ma már alig akad olyan, aki nem tudna vezetni, vagy ne akarna megtanulni. A sebesség, a kényelem, a gyors utazás és nem utolsó sorban mint tekintély és státusz tárgyai mind az autók mellett szólnak. Az autó nagymértékben könnyíti meg a háztartás mindennapjait, azonban ennek a találmánynak rengeteg plusz költséget köszönhetünk, valamint az a találmány saját, személyes hozzájárulásunk ahhoz a globális nagy bűnhöz, amit az emberiség a saját fejére olvasott.

Bár a benzin ára az egeket verdesi és gyakorta találkozhatunk autótulajdonosokkal, akik a biztosítási és autóbiztonsági kiadásaikat is sokallják, az autók száma mégis növekszik az utakon. Szerencsére azonban már olyan új résztvevők is vannak a közlekedésben, amik nem puffogtatnak ártalmas gázokat sem a bátor biciklisták orra alá, sem pedig a szabad ég felé.

Ezek tehát a környezetbarát autók.A közlekedésben sokkal kevesebben vannak ugyan mint a tesztlaborokban, de számuk növekszik. Talán a legolcsóbb és legnépszerűbb megoldás ma a (bio)dízel meghajtású autó. Joggal merülhet fel a kérdés miért nevezik zöld technológiának, hisz ez az üzemanyag is elég. A biodízel alapanyagában találjuk meg a választ, az ugyanis növényi olajok (Európában főleg repceolaj). A növények élete során megkötött és az elégetés során keletkezett CO2 arányban van, így zéróra jön ki az egyenlet. Magyarországon még nem terjedt el ez az üzemanyag.

Sokkal kisebb karbon lábnyomot hagyhatunk ha hibrid autót választunk. Bár ezek is használnak benzint, ám így is 50%-al kevesebbet széndioxid, és akár 90%-al kevesebb szén-monoxid szénhidrogén és nitrogén-oxid kerül a levegőbe. Természetesen ez a fogyasztásukon is meglátszik.

Ezek a technológiák úgy tűnik kiállták az idő próbáját és egyre népszerűbbek a lakosság körében is, hiszen ma már elérhető áron kaphatóak. Nem árt azonban figyelni, elképesztően sok jó ötlet születik az környezetbarát autók és motorok fejlesztése során.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr743104800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása