2011.10.21.
14:47

Írta: Zöldanyóka

Alternatív energia: nem is gondolnád, mi mindenre használják!

Az alternatív energia szó kapcsán a legtöbbeknek a mezőkön álló hatalmas szélgenerátorok, és a háztetőkön lévő napelemek ugranak be. Szerencsére a megújuló-, alternatív energia felhasználása ennél sokkal szélesebb körű.

Számtalan olyan helyen is alkalmazzák, ami az átlagemberek eszébe sem jutna. Ilyen például a jól ismert parkolójegy-automata, vagy a segélykérő telefon az autópályákon, ahol napelemek alkalmazásával az elektromos hálózat kiépítésének magas költsége megspórolható.

Samsung zöld telefonEzeket a berendezések nagyon gazdaságosak, kevés árammal is stabilan működnek, de még többnyire ellátják akkumulátorokkal is a szerkezeteket, hogy éjjel is működőképesek maradjanak. Mivel ezek az eszközök helyhez vannak kötve, így a hatásfokot a napelem megfelelő tájolásával optimalizálják. Hogy a megoldás még egyszerűbb legyen, az autópályák zajvédő falaira is felszerelik gyakran a napelemeket.

Szintén remek és környezetbarát megoldás, amikor az utcai, kerti világítóberendezések a nappal termelt elektromos energiát elraktározzák, és este ezt használják fel a működéshez. Ma már több nyugati országban is használják ezt a megoldást közvilágításra, autóbuszok várójában, vagy tavakon jelzőbójaként.

A teljesség igénye nélkül említünk meg még néhány napelem felhasználási módot: karórák, zsebszámológépek, különböző mérőműszerek, fényképezőgépek… de létezik már napelemes mobiltelefon: ilyen volt a 2009-ben megjelent Samsung Blue Earth is.

Az biztos, hogy a Nap szinte minden energiaigényünket képes fedezni, csak meg kell találni a módját. Alternatív Energia Portál.

Szólj hozzá!

Címkék: energia alternatív

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr853320048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása