2011.11.11.
11:05

Írta: Zöldanyóka

Idényzöldséget az asztalra!

Az orvosok napi öt, azaz 5, adag zöldség és gyümölcs elfogyasztását ajánlják mostanában, hogy immunrendszerünk megfelelően fel tudja venni a harcot a környezeti ártalmakkal. Te betartod?

Manapság, amikor mindenki csak rohan, a napi étkezés , gyereknek és felnőttnek egyaránt, a gyorsan finomat elve alapján működik. Ezt aztán jól ki is használják a reklámok, de az egészségünket aligha lendítik elő a hip-hop elkészített és ugyanilyen tempóban elfogyasztott porlevesek és társaik.A szupermarket polcain az akciós januári eper sem épp vitaminbomba, inkább csak vízzel pumpált csalás.

Mindeközben a legkézenfekvőbb és egyszerű alternatíva is kéznyújtásnyira, csupán nem látjuk a fától az erdőt. A piac igaz, időigényesebb, de o a választék is hatalmas. Itt kis gazdaságok terményei kaphatók és könnyen meggyőződhetünk származásáról és minőségéről. Elég csupán néhány szót váltanunk az eladóval.

Egy másik, biztonságosabb, ám valamivel költségesebb lehetőség a kifejezetten biozöldségekre, gyümölcsökre (stb.) "szakosodott" piac vagy biobolt. Itt a címke árul el mindenfélét a termékről. A jó hír az, hogy egyre kevésbé eldugott helyeken találjuk ezeket a boltok, így lassan már le sem kell térnünk a szokásos belvárosi bevásárló utunkról, hogy több egészséges gyümölcs és zöldség kerüljön a tányérba.

A végére pedig a legbiztosabb módját hagytam az idényzöldségek fogyasztásának növelésére. A saját kis konyhakertből való zöldségek, gyümölcsök a legbiztonságosabbak. Persze erre nincs mindenkinek lehetősége, nem mindenki él kertes házban. Akik csupán lakással rendelkeznek, inkább fűszernövényeket tudnak termeszteni. Akik azonban büszkélkednek némi kerttel, azok a hagymától a borsóig bármit megtermeszthetnek. Persze ehhez odafigyelés és némi időráfordítás is kell.

Kissé hihetetlennek tűnhet elsőre, hogy az idényzöldésgek fogyasztásának köze van a környezetvédelemhez, azonban csak kicsit kell belegondolnunk, hogy tél közepén hány kilométerről szállíthatják például a barackot vagy a szőlőt. A szállítás során lehasznált üzemanyag, a felszabaduló gázok egy dolog. A másik, hogy a zölden leszedett gyümölcsök sem túl egészségesek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr913360558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása