2011.11.23.
12:13

Írta: Zöldanyóka

Mi kaphat bio címkét és mire is jó az?

Biotej már a szupermarketek polcain is ránk köszön néha, sőt más tejtermékek között is nyomokban megtalálható a bio címke. De pontosan mit is jelent ez? Ki garantálja, hogy megfelel a valóságnak, amit a címkén olvasunk? Ez csupán pár kérdés, ami felmerülhet - jogosan - a Fogyasztóban.

Először is mi az, ami BIO lehet?

Bizony nem csupán a tej, a vaj vagy a tejföl. A tejtermékeken kívül, nyilvánvalóan a legismertebb a biozöldség és -gyümölcs. Ezen kívül a hús is lehet bio és egyes kozmetikumok, tisztálkodási szerek, sőt még a ruhanemű vagy lakástextil is lehet bioeredetű.

Mi vagy ki tehet egy terméket biová?

Magyarországon két szervezet minősít élelmiszereket biová. Mindkettőt Földművelés és Vidékfejlesztési Minisztérium akkreditáltatja, ezek pedig Biokontroll Hungária Kht. (Hu-Öko 01) és a Kogarancia Hungária Kft. (Hu-Öko 02). Import élelmiszereknél külföldi szervezetek végzik az ellenőrzést, azoknak neve és kódszáma azonban szerepel a címkén, így ellenőrizhető.

Érdekes módon a kozmetikumokra és textíliákra nincsenek magyar ellenőrző szervek, mivel ezek alapanyagait nem termesztik Magyarországon. Itt szintén a külföldi szervezetek logóit kell keresnünk.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy biogazdálkodásnak?

Organikus gazdálkodásból kell származni annak a terméknek, amely a bio címkét szeretné elnyerni. Ez azt jelenti, hogy a földet, melyben termett már három vagy több éve nem kezelték mesterséges vegyszerekkel és a növény sem génmanipulált. A feldolgozás során semmiféle szintetikus adalék sem kerül bele, természetes adalékanyag is csak akkor, ha az nélkülözhetetlen az elkészítéshez. 

Az állati eredetű termékeknél az állítok etetésére használt takarmánynak szteroidoktól és antibiotikumoktól mentesnek kell, legyen. Az állatok gyógyítása csupán gyógynövényekkel és homeopátiás készítményekkel lehetséges.

Tehát rendkívül nagy körültekintésre van szüksége, ha valaki biogazdálkodásba kezd. Ennek tudhatók be a magasabb árak, ám semmiképp sem nevezném ezt pénz- vagy időfecsérlésnek, hiszen a biotermékek termesztése és fogyasztása saját egészségünk javulása és az élhetőbb környezet megteremtéséhez vezet. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr473360729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása