2012.11.21.
16:22

Írta: Zöldanyóka

Mitől lesz zöld egy iroda?

Ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor nem csak otthon vagy az utcán kell annak lennünk, hanem például a munkahelyünkön, az irodában is. De hogyan tudjuk ezt kivitelezni? Ennek járunk utána a cikkben...

zold-iroda.jpg

Szólj hozzá!

2012.03.19.
16:58

Írta: Zöldanyóka

Várjuk a tavaszt, és vele az árvizet?

Január végéig kellett várni az igazi télre, így februárra van fagy, van szél és bőven van hó. Az emberek többsége már a tavaszi napsütésre vár. Felmerül azonban, hogy mire számíthatunk tavasszal, ha a hó elolvad? Félő, hogy folyamaink próbára teszik a városok és falvak árvízvédelmi felkészültségét.

Bár 2006-ban csak a hegyekben volt igazán nagy hóesés, árvizei kétségbe ejtették a lakosságot. Akkor a Duna Bajánál 952 centiméteren, míg a Tisza Szegednél egészen 1009 cm-en tetőzött. A hatóságok mellett önkéntesek segédkeztek a víz féken tartásában.

Szegeden a Móra Ferenc Múzeum pincéjébe felszivárgó vizet több erős szivattyú pumpálta a felszínre. Akkor nyilvánvalóvá vált, hogy jobban fel kell készülni ilyen eseményekre. Vajon valóban felkészültünk, vagy a tavaszi jégzajlás pánikot is sodor majd felénk?

Szólj hozzá!

2012.01.05.
15:10

Írta: Zöldanyóka

Egy lépéssel közelebb a természethez, ezt jelenti az euro besorolás

Regisztrációs adó. Ritkán kerül szóba egy környezettudatossággal foglalkozó blogban, mégpedig méltatlanul, hiszen ennek az adónak hozadéka az euro besorolás.

Szólj hozzá!

2011.11.23.
12:13

Írta: Zöldanyóka

Mi kaphat bio címkét és mire is jó az?

Biotej már a szupermarketek polcain is ránk köszön néha, sőt más tejtermékek között is nyomokban megtalálható a bio címke. De pontosan mit is jelent ez? Ki garantálja, hogy megfelel a valóságnak, amit a címkén olvasunk? Ez csupán pár kérdés, ami felmerülhet - jogosan - a Fogyasztóban.

Szólj hozzá!

2011.11.11.
11:05

Írta: Zöldanyóka

Idényzöldséget az asztalra!

Az orvosok napi öt, azaz 5, adag zöldség és gyümölcs elfogyasztását ajánlják mostanában, hogy immunrendszerünk megfelelően fel tudja venni a harcot a környezeti ártalmakkal. Te betartod?

Szólj hozzá!

2011.10.21.
14:47

Írta: Zöldanyóka

Alternatív energia: nem is gondolnád, mi mindenre használják!

Az alternatív energia szó kapcsán a legtöbbeknek a mezőkön álló hatalmas szélgenerátorok, és a háztetőkön lévő napelemek ugranak be. Szerencsére a megújuló-, alternatív energia felhasználása ennél sokkal szélesebb körű.

Számtalan olyan helyen is alkalmazzák, ami az átlagemberek eszébe sem jutna. Ilyen például a jól ismert parkolójegy-automata, vagy a segélykérő telefon az autópályákon, ahol napelemek alkalmazásával az elektromos hálózat kiépítésének magas költsége megspórolható.

Szólj hozzá!

Címkék: energia alternatív

2011.10.07.
15:29

Írta: Zöldanyóka

Takarítani, de nem ártani vele

Az össze poszt-apokaliptikus film, amit valaha moziban vetítettek ugyanazt az egy dolgot emelte ki: az ívó víz készlet veszélyben van.

Arról már volt szó, hogy hogyan spórolhatunk rajta, sőt arról is, hogy milyen ház praktikákat alkalmazhatunk a takarításban. Arról azonban nem, hogy milyen praktikus mosó és tisztítószereket találhatunk, bio címkékkel, amiket kényelmesen elérhetünk akár netről is, és a megszokott tálalásban kapható.

Egy pár éve ki gondolta volna, hogy eljutunk odáig, hogy a környezettudatos életmódért ne kelljen lemondanunk a vasalást könnyítő mosószerünkről vagy a mosogatógép (víz spórolós) luxusáról. Már arra is lehetőség van, hogy a kocsinkban egy bio légfrissítő üldözze el a rossz szagokat. Az öko háztartás elérhető és egyre kevésbé kell érte ősemberi életformára váltanunk. 

A bio termékek mind szerves anyagokat, legtöbbször növényi olajokat, esszenciákat, használnak tisztításra, így a természetbe visszajutva teljesen lebomlanak. Nem szennyezik sem a vizet, sem a talajt, sem pedig a levegőt. Ezen kívül nem mérgezőek sem az állatokra sem az emberre. Így aztán nem okoznak bőr irritációt, sem allergiát.

Mindezek helyett könnyen alkalmazható, hatékony tisztítószerekkel küzdhetünk a kosz és a kórokozók ellen.

 

 

Szólj hozzá!

2011.09.19.
14:30

Írta: Zöldanyóka

Öko fürdőszoba – Van ilyen?

A legpazarolóbb helyiség a házban kétség kívül a fürdőszoba. Rengeteg víz, áram és földgáz tűnik itt el, valamint a samponok, tisztítószerek sem billentik pozitívba ama bizonyos mérleg nyelvét.

Szólj hozzá!

2011.09.03.
16:27

Írta: Zöldanyóka

Milyen autóval megyünk a boltba és a nagymamához, és milyennel mehetnénk?

 Ma már alig akad olyan, aki nem tudna vezetni, vagy ne akarna megtanulni. A sebesség, a kényelem, a gyors utazás és nem utolsó sorban mint tekintély és státusz tárgyai mind az autók mellett szólnak. Az autó nagymértékben könnyíti meg a háztartás mindennapjait, azonban ennek a találmánynak rengeteg plusz költséget köszönhetünk, valamint az a találmány saját, személyes hozzájárulásunk ahhoz a globális nagy bűnhöz, amit az emberiség a saját fejére olvasott.

Szólj hozzá!

2011.08.25.
16:46

Írta: Zöldanyóka

Tekerj a boltba!

Érdekes felméréseket olvashatunk mostanában az autóhasználat és a környezetszennyezés összefüggéseiről. Például az emberek annyira elkényelmesedtek már, hogy szinte a sarki boltba is kocsival mennek. Legalábbis a legtöbb kocsival megtett út nem lépi túl az 5 km-ert, sőt valószínűleg a hármat sem. 

Szólj hozzá!

2011.08.15.
15:24

Írta: Zöldanyóka

Takarítás a hűtőből

 A modern fogyasztói társadalomban minden problémára külön terméket vásárolhatunk, csak azért, hogy ezzel is fogyasztásra bírják a vásárlót, a fagyasztót. Mert bizony már csak ezzel a névvel illetik az embereket és a "hölgyem/uram" épp csak megszólítás. Ennél fogva a fogyasztó elfelejtette, hogy sok száz évig éltek az emberek milliónyi tisztítószer és mesterségesen laboratóriumokban előállított kemikáliák nélkül.

Szólj hozzá!

2011.08.03.
19:02

Írta: Zöldanyóka

Hasznos trükkök

Mindenkinek érdeke, hogy a hónap végén érkező számlákon minél kevesebb összeg legyen feltüntetve. Az energia ára csökkenni nem fog, de néhány hasznos tanács betartásával ezt mi magunk is leredukálhatjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos tippek energiatakarékosság

2011.07.23.
18:50

Írta: Zöldanyóka

A Ti házatoknak van energia tanúsítványa?

  Az energia tanúsítvány, vagy közkedveltebb nevén a "lakás zöldkártya" fogja meghatározni a jövő házait és lakásait, azt hogy milyen tényezői vannak az energia fogyasztásnak.

Szólj hozzá!

2011.07.14.
18:09

Írta: Zöldanyóka

Környezetbarát mosás 2. rész

  A mosószóda előnyeiről már ejtettünk szót, de ahhoz, hogy a mosószóda alkalmazása valóban olyan hatékony legyen, a használatára is oda kell figyelnünk.

Szólj hozzá!

Címkék: mosószóda használata perkarbonát

2011.07.06.
17:45

Írta: Zöldanyóka

Környezetbarát mosás

   Napjaink rohanó világa megköveteli tőlünk, hogy öltözetünk makulátlanul tiszta és kellemes illatú legyen.
Ez társadalmi elvárás. Sokféle mosópor közül válogathatunk, de azt a reklámok elfelejtik közölni velünk, hogy ezek a mosóporok bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki, ugyanakkor a környezetre is káros hatással vannak.

Szólj hozzá!

2011.07.01.
11:51

Írta: Zöldanyóka

Mosogass mosogatógéppel!

   A víz nélkülözhetetlen az élethez, a legfontosabb anyag a Földön. A mai ismeretek értelmében folyékony halmazállapotban csak a mi bolygónkon található meg a Naprendszerben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mosogatógép takarékosság vízkészlet fogyatkozó

2011.06.22.
11:22

Írta: Zöldanyóka

Vásárolj helyi termelőktől!

   Dédszüleink idejében az emberek éppen annyit ettek, amennyire feltétlen szükségük volt és éppen annyit vásároltak, amennyi elengedhetetlen volt a mindennapi élethez. Vásárlásaik nagy részét a helyi vásárokban, piacokon bonyolították le, helyi termékeket vettek a jól ismert termelőktől, azaz tudtuk nélkül ők voltak az igazi környezettudatos vásárlók, akik harmonikus kapcsolatban éltek a természettel, amelytől épp csak annyit vettek el, amennyit vissza is tudtak adni.

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás egészség tudatos helyi termelők

2011.06.15.
10:53

Írta: Zöldanyóka

Közlekedj okosan!

   A közlekedés mindennapjaink része. Szinte mindenki közlekedik nap, mint nap a teendői elvégzése érdekében a munkahelyre, iskolába, a barátokhoz, vagy éppen a nyaralás miatt. A környezettudatosság szempontjából elsősorban nem magával a közlekedéssel van probléma, hanem azzal, hogy nem gondoljuk végig, mikor, milyen eszközzel érdemes közlekednünk.

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés bioetanol környezettudatos üvegház hatás

2011.06.10.
14:20

Írta: Zöldanyóka

Fűtsünk kevesebbet!

   Az alternatív energia felhasználása jelenleg a leginkább jövőbe mutató törekvés, mellyel sokat teszünk a környezet megóvásáért és önmagunkért is, hiszen ezek az energiaforrások hosszútávon sokkal kifizetődőbbek, mint a hagyományos energiaforrások, ugyanakkor hatásfokuk magasabb, azaz kevesebbet kell fűtenünk az optimális hőfok eléréséért.

2 komment

Címkék: gondolkodás energia napenergia alternatív geotermikus környezettudatos

2011.05.30.
13:22

Írta: Zöldanyóka

Mit tegyünk ha sok a szemét? - 2. rész

   Az, hogy a jövő generációjának egészséges élettere legyen, és hogy ne halmozódjon fel olyan sok hulladék a tározókban és a hulladékudvarokban egyetlen apró, ám rendkívül fontos pillanatban dől el: a vásárlás pillanatában.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: vásárlás hulladék környezettudatos háztartási túlfogyasztás

2011.05.23.
14:24

Írta: Zöldanyóka

Mit tegyünk, ha sok a szemét?

   A modern háztartásban keletkezett hulladék hatalmas veszélyt jelenthet a környezetre, ha azt nem megfelelően kezeljük. Minden általunk vásárolt háztartásbeli terméknek van egy rejtett élettörténete, ami lokális szinten nem okoz maradandó problémát, globális szinten viszont a jövő generációjának az egészségét és a normális életterét fenyegeti.

Szólj hozzá!

Címkék: hulladék szelektív háztartási hulladékgyűjtés komposztálás