2011.09.19.
14:30

Írta: Zöldanyóka

Öko fürdőszoba – Van ilyen?

A legpazarolóbb helyiség a házban kétség kívül a fürdőszoba. Rengeteg víz, áram és földgáz tűnik itt el, valamint a samponok, tisztítószerek sem billentik pozitívba ama bizonyos mérleg nyelvét.

Márpedig vannak módszerek, amik segítségével öko fürdőt teremthetünk, anélkül, hogy lemondanánk a kényelmünk… nos… nagyobb részéről. Nyilvánvalóan hozzáállásban és szokásainkban kell, kezdődjön a változás. Ha a fejünkben már rendbe raktunk mindent, eldöntöttük: környezet barát fürdőszobát szeretnénk, íme néhány dolog amivel közelebb jutunk a célhoz és a modern vagy trendi jelzőket sem kell mellőznünk ha szóba kerül a fürdőszoba.

Mindenkinek fontos, hogy jól érezze magát az otthonában és nem kis büszkeséggel tölti el az embert, ha mások is elismerően szólnak róla. Az első jó hír, hogy a trendi és a környezetbarát fürdőszobák is előnyben részesítik a természetes fényt. Ne féljünk a nagy ablakoktól, a megfelelő nyílászáróval az energia nem szökik, de a napfény betódul. A kíváncsi szemek elöl, úgy bújhatunk el, ha tejüveget vagy hullámos, mintás üvegfelületet választunk, amit esetleg még színes üvegmatricával is feldobhatunk így nem lesz még annyira sem átlátszó.

A természetes fény beeresztése már önmagában rengeteg áramot spórol nekünk, ha még többet szeretnénk, akkor természetesen takarékos égőket kell használnunk. Az is nagyon fontos, hogy ezeket az égőket a megfelelő helyre szereljük fel. A fény a tükör két oldalán, illetve a fejünk felett helyezkedjen el. Kényelmes és biztonságos kifejezetten fürdőszobai célra kifejlesztett világítás technikát alkalmazni, így tovább tart majd.

Ami a burkolatot illeti újrahasznosítható és jó páratűrő képességű anyagot kell találnunk. Két ilyen anyag érhető el egyszerűen az egyik a üveg hulladékból újrahasznosított csempe és a másik a parafa. mindkettő természetes anyag és nem tapadnak meg rajtuk a kórokozók és a penész.

A vizes elemeknél, akár akril kád esetén, is használhatók a már megszokott konyhai tisztítószerek, mint például az ecet. A hangsúly a csaptelepeken van. A két karos csaptelepekkel az a gond, hogy rengeteg víz folyik el mire végre valahára megtaláljuk az ideális hőmérsékletet és akkor még zárjuk is el folyton fogmosáskor. Erre megoldás az egykaros vízkeveréses csaptelep telepítése a mosdókba és a termosztátos csaptelepé a zuhanyzókba.

Utóbbi előnye nem csak az, hogy egyenletesen képes tartani a víz hőmérsékletet, hanem az is hogy kiegyenlíti a nyomásingadozást. Nem utolsó sorban minden csapra és zuhanyrózsára illesszünk vízporlasztót, így sokkal több vizet spórolunk meg.

A WC tartályok egy-egy alakalommal 8-12 liter vizet használnak, ezért érdemes stop gombos változatot beszerezni. Az igazán jó megoldás napjainkban a dupla öblítős tartály, aminek a non-plusz ultrája a szürke vizet hasznosító tartály. Ez utóbbi kiépítése nehézkes lehet egy meglévő lakásban, társasházban vagy panelban pedig lehetetlen. Ehhez ugyanis külön csatornázásra van szükség. A dupla öblítéses tartály talán a „könnyebb” út, de ezzel is rengeteget tehetünk az öko fürdőszoba felé. A tartályon két gombot találunk, ami a víz mennyiségét szabja meg, kisdolog esetén a kicsi, nagydolog esetén a nagy gomb lesz ajó választás.

Végül ne feledjük el, hogy a kozmetikumok, amiket használunk szintén károsak lehetnek. Nem csak a környezetre, hanem egészségünkre is. A karcinogén anyagok gyakran szerepelnek az összetevők között, ezek rákkeltő anyagok, amiket erősen vitatnak a kutatók is. Sokan amellett kardoskodnak, hogy csak a szervezetben jutva károsak, a bőrünkön keresztül nem tudnak felszívódni. Ez lehet akár igaz is, ám sok ilyen anyagot lemosunk magunkról, a ruháinkról és a folyókba kerülve vissza is juthatnak hozzánk az ivóvízen keresztül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr643238415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása