2011.06.10.
14:20

Írta: Zöldanyóka

Fűtsünk kevesebbet!

   Az alternatív energia felhasználása jelenleg a leginkább jövőbe mutató törekvés, mellyel sokat teszünk a környezet megóvásáért és önmagunkért is, hiszen ezek az energiaforrások hosszútávon sokkal kifizetődőbbek, mint a hagyományos energiaforrások, ugyanakkor hatásfokuk magasabb, azaz kevesebbet kell fűtenünk az optimális hőfok eléréséért.

Alternatív energia alatt általában a természeti jelenségek kölcsönhatásából nyerhető tiszta energiát értjük. Ezek közé tartozik többek között a szélenergia, napenergia és a geotermikus energia.

A mai környezettudatos gondolkodás egyre inkább közelebb hozza az emeberekhez ezeknek az energiaforrásoknak az előnyeit. Az alternatív energia mellett szóló legfontosabb érv az, hogy ezek az energiaforrások nem okoznak környezetszennyezést, ugyanakkor hosszútávon sokkal kifizetődőbbek. Az ország bármely pontján kiaknázhatóak, különösen a napenergia.

A mai gázárak kiszámíthatatlansága mellett természetes folyamat, hogy egyre szélesebb körben alkalmaznak napkollektorokat. A Nap a földi élet legnagyobb energiaforrása, másodpercenként majdnem 50 milliárd kWH energiát kap tőle, és ez a forrás szinte kimeríthetetlen. Ezt az energiát alapvetően kétféle úton tudjuk hasznosítani: passzív és aktív eljárással.

A passzív eljárás során az épületeket a Nap szögének megfelelően tájolják, így mindig megfelelő fényt és hőmérsékletet lehet kialakítani, ami természetesen függ a terület földrajzi adottságaitól és az évszaktól.

Az aktív eljárás során különféle kiegészítő eszközt használunk, mint például a napkollektort és a napelemet. A napenergia termikus hasznosításának az eszköze a napkollektor, ami a folyadék, vagy a levegő áramlása során hőenergiát fejt ki, így kiválóan alkalmazható melegvíz-ellátásra, vagy fűtésre. A napelem a napfényt elektromos energiává alakítja, így a szokásos módon is felhasználható, vagy hozzáilleszthető más rendszerekhez kiegészítésként.

A következő gazdaságos megújuló energiaforrás a geotermikus energia, amely a Föld felszíne felé áramló hőenergia. Ezt az energiát fűtésre és melegvíz-ellátásra alkalmazzák leginkább, de elterjedőben van a 100 Celsius fokos víz elektromos árammá alakítását szolgáló berendezések gyártása és használata is. Magyarország a geotermikus energia szempontjából rendkívül kedvező helyzetben van, hiszen hazánkban számos lelőhely található, ám ezek többségében ezt az energiaforrást még hévízként hasznosítják. 

A szén, a kőolaj és a földgáz készletek kimerülőben vannak, hiszen az ipari civilizáció az elmúlt évtizedekben soha nem látott mértékben használta fel őket. Környezetszennyező hatásuk már megmutatkozott az üvegházhatás és a légszennyezés növekedésében. Az alternatív energiaforrások elterjedésével ez a folyamat még időben visszafordíthatóvá válna, tehát mindenképpen előtérbe kell helyezni a Föld adta lehetőségeket.

 

2 komment

Címkék: gondolkodás energia napenergia alternatív geotermikus környezettudatos

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr702887227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.06.12. 13:45:22

A zöldek számára nem túl jó amit hozzászólok, de tudniuk kell róla, ezért mondom.
A nemzetközi energia ügynökség(IEA) legújabb jelentése az új gázkitermelő technológiák akkora új készleteket tettek kitermelhetőve az utóbbi időben, hogy a világ gázkészleteinek élettartamát a egy júni 6-ai special report-ban 60 évről 250-re felmódosították
Ezek a technológiák az USA-ban már bizonyítottak, ahol letörték a gázárakat vele, és alig néhány év alatt importfüggetlenné tették az USA-t, ami miatt a gázexprotőrök már pánikolnak és a technológia terjedését próbálják akadájozni.
Az EU gázkészleteit is megdobják az új technológiák kb 60évvel és a hasonló nagyságrendű Észak -Afrikai készlettetk együtt kihúzhatják a Gazprom lába alól a talajt.
Ezzel párhuzamosan a 20-as évekre már itt Európában is jóval mérsékeltebb gázárak alakulhatnak ki.
Így a 21.század első felében az energetika legnagyobb hatású eseménye a gázforradalom lesz,
ami a szén USA és Kína beli kiszorítáa mellet a megújulók terjedését is akadályozni fogja.

EXO 2011.06.12. 13:50:52

www.iea.org/weo/docs/weo2011/WEO2011_GoldenAgeofGasReport.pdf
A link ítt van az
Are we entering a Golden Age of Gas?
Jelentéshez
Ez a tény a megújulók eröltetett terjedését feleslegessé teheti, és eltúlja a energiaellátásban
a megujulók dominánsá válását vagy egy évszázaddal
süti beállítások módosítása