2011.05.23.
14:24

Írta: Zöldanyóka

Mit tegyünk, ha sok a szemét?

   A modern háztartásban keletkezett hulladék hatalmas veszélyt jelenthet a környezetre, ha azt nem megfelelően kezeljük. Minden általunk vásárolt háztartásbeli terméknek van egy rejtett élettörténete, ami lokális szinten nem okoz maradandó problémát, globális szinten viszont a jövő generációjának az egészségét és a normális életterét fenyegeti.

Napjaink egyik legmeghatározóbb környezetvédelmi problémája a háztartásokban felhalmozódott hulladék kezelése. Régen, az aranykorban ez azért nem okozott problémát, mert a háztartási szemét jelentős részét a zöld hulladék tette ki, ami könnyen lebomlott, illetve a ház körül tartott állatok gondoskodtak a zöld hulladék feldolgozásáról.

hulladek

 

 

 

 

 

 

 

 

 A modern háztartásban a zöld hulladék aránya a felére csökkent, hiszen a rohanó életmódnak köszönhetően a mirelit és az előre elkészített ételeket preferáljuk, így megsokszorozódott a csomagolásra használt műanyag hulladék aránya, amelyről köztudott, hogy igen lassú idő alatt bomlik el.

A másik jelentős problémát a tisztítószerek okozzák, hiszen ezek olyan kémiai vegyületekből épülnek fel, amelyek nagy része mesterséges, tehát a természetben nem megtalálható vegyületek, így ezek a csatornákba, folyókba, a földbe jutva maradandó károkat okoznak az élővilágban, sőt, be is kerülhetnek a táplálékláncba, így számos olyan degeneratív betegséget idézhetnek elő, amelyről a modern orvostudomány még nem is hallott. Egyre inkább elfogadott az a vélemény, hogy számos allergiás megbetegedésért a megváltozott bioszféra a felelős, amit akarva akaratlanul az ember befolyásol.

A mi felelősségünk tehát abban rejlik, hogy az otthonunkban megfelelően kezeljük a háztartási hulladékot. A komposztálás egy kiváló módszer arra, hogy a mindennapi élet során felhalmozódott szerves hulladékot, tehát a lebomló hulladékot összegyűjtsük és visszaadjuk a természetnek azt, amit elvettünk tőle.

A komposztálás tulajdonképpen egy olyan biológiai folyamat, amely a szerves anyagokat humuszerű képződménnyé alakítja, így tápanyagot biztosíthatunk a kerti növényeinknek és a környezetünknek sem ártunk.

A szelektív hulladékgyűjtés napról napra elfogadottabb a lakosság körében a kihelyezett szelektívhulladék-gyűjtő konténerek  jelenléte miatt. Az iskolákban, hivatalokban is erre a tudatos viselkedésre szólítják fel a lakosságot.

ujrahasznositas

 

 

 

 

 

 

 

Ennek a hulladékgyűjtésnek a legnagyobb előnye abban rejlik, hogy a csoportosított papír, műanyag, üveg és kommunális hulladék már eleve szétválogatva érkezik meg a feldolgozóhelyekre, és ott újrahasznosítják ezeket, tehát kevesebb hulladék terheli a környezetünket.

Az, hogy dédunokáinknak élhető élettere legyen a ma élő ember feladata, odafigyeléssel, tudatos magatartással egyetlen ember is sokat segíthet a környezet megóvásában.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hulladék szelektív háztartási hulladékgyűjtés komposztálás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr642886671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása