2011.05.30.
13:22

Írta: Zöldanyóka

Mit tegyünk ha sok a szemét? - 2. rész

   Az, hogy a jövő generációjának egészséges élettere legyen, és hogy ne halmozódjon fel olyan sok hulladék a tározókban és a hulladékudvarokban egyetlen apró, ám rendkívül fontos pillanatban dől el: a vásárlás pillanatában.

kornyezetA mindennapi bevásárlás során nem történik más, minthogy szavazunk az egészség és a környezetvédelem mellett, vagy ellen. Számos olyan cikket megveszünk, amelyet az első pillanatban, vagy a minket ért reklámok hatására fontosnak tartunk, s mikor otthonunkban kibontjuk, azt vesszük észre, hogy a

szemetes máris megtelt fölösleges csomagolóanyaggal, ami nem bomlik el, nem szerves hulladék és a termék, amit vettünk, nem is indokolja ezt a mennyiségű csomagolóanyagot.

A vásárlók többsége bele sem gondol abba, hogy mennyi energiába és nyersanyagba kerül ezeknek a csomagolóanyagoknak az előállítása, a szállítás során keletkezett környezeti ártalmakról már nem is beszélve. A vásárlás során elsősorban a termék ára befolyásolja választásunkat, pedig számos körülményt meg kéne vizsgálnunk, mielőtt döntünk.

A vásárlással kapcsolatosan a két legnagyobb probléma a túlfogyasztás, és a nem minőségi vásárlás, ami abból fakad, hogy túlságosan árorientáltak vagyunk, nem a minőség a legfontosabb, hanem a mennyiség, még akkor is, ha a választott cikk silány minőségű.

A túlfogyasztás elkerülése érdekében azt javasolják a vásárlási szakértők, hogy még otthon írjunk egy listát, és ehhez alkalmazkodjunk a boltokban is. Tanuljuk meg a reklámok nyelvét, hiszen ezeknek csak az a céljuk, hogy elhitessék velünk azt, hogy az általuk hirdetett termék nélkül képtelenek vagyunk élni.

Műszaki cikkek esetén figyeljünk arra, hogy mennyire energiatakarékos a készülék, tisztítószerek esetében arra, hogy milyen összetevőkből áll. Segítséget nyújthat ebben egy kiadvány, amelyben a tisztítószerekben lévő adalékanyagok tulajdonságait és veszélyeit találhatjuk meg. Semmi esetre se vegyünk agyoncsomagolt terméket, hiszen ennek egy része úgyis a kukában landol. Válasszuk a lebomló, vagy az újratölthető árucikkeket.

Ha erre a néhány dologra odafigyelünk vásárlás során, akkor hamar látni fogjuk, hogy mennyivel kevesebb háztartási hulladékot halmozunk fel, illetve nem utolsó sorban a gyártóknak is visszajelzés, hogy a vásárlók nem kérnek az agyoncsomagolt és nem a környezettudatosságot preferáló termékekből.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: vásárlás hulladék környezettudatos háztartási túlfogyasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr702887126

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Victor András - CSŐVÉGI GONDOLKODÁS 2011.05.31. 21:38:19

A fukusimai atom-katasztrófa nyomán – érthetően – világszerte felélénkült az energiatermelés jövőjével kapcsolatos eszmecsere. A japánok mellett most már pl. a németek is egyre határozottabban elfordulnak az atomenergia jövőbeli felhasználá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása