2011.06.15.
10:53

Írta: Zöldanyóka

Közlekedj okosan!

   A közlekedés mindennapjaink része. Szinte mindenki közlekedik nap, mint nap a teendői elvégzése érdekében a munkahelyre, iskolába, a barátokhoz, vagy éppen a nyaralás miatt. A környezettudatosság szempontjából elsősorban nem magával a közlekedéssel van probléma, hanem azzal, hogy nem gondoljuk végig, mikor, milyen eszközzel érdemes közlekednünk.

Az, aki a környezete védelmét is számításba veszi a döntésnél, számos alternatíva közül választhat. Az első legalapvetőbb lehetőség, hogy járjon gyalog, ha lehetséges, hiszen ezzel a módszerrel nemcsak a környezet védelméért tesz egy fontos gesztust, hanem a saját egészsége védelmében is, hiszen a 20 perc gyaloglás hetente kétszer rendkívül kedvező hatással van a vérkeringésre, az anyagcserére és a túlsúllyal küzdőknek is egy remek kezdeti megoldás a kilók ellen.

Ahhoz, hogy elkerüljük a fosszilis energiahordozók használatát a gyaloglás mellett kiváló alternatíva a kerékpár. Ezzel gyorsabban haladunk, mint gyalog, messzebb távra is eljuthatunk, kikerüljük a mindennapos városi dugókat, ugyanakkor a környezetnek sem ártunk. Magyarországon egyre kiterjedtebb a városi bicikliút-hálózat, és jó hír, hogy a közeljövőben be akarják vezetni a városi biciklikölcsönzés lehetőség, amely praktikus, és bárki számára elérhető.

Nagyobb városok esetében a tömegközlekedés is megoldást nyújthat, ugyanakkor ha a mindennapi tapasztalatra hagyatkozunk, láthatjuk, hogy ez a leggyorsabb megoldás is lehet, ha késé nélkül akarunk eljutni a munkahelyünkre. Ha azt vesszük figyelembe, hogy egy jármű hány utast szállít, akkor beláthatjuk, hogy sokkal kedvezőbb a viszonya a környezettudatos közlekedéshez, mint az autóé, vagy a motoré.

Az autó használata a legkevésbé környezettudatos, de szerencsére az autógyártásban is eljött a "zöld forradalom" ideje. Ha megtehetjük, vásároljunk hibrid autót. Jó alternatívát jelent a bioetanol, melyet megújuló energiaforrások, növények felhasználásával nyernek, így a benzint helyettesítő adalékanyagot fel lehet használni az Otto-motorokhoz. A bioetanol alapanyaga a magas cukortartalmú növények, mint a cukorrépa és a cukornád. Mint bioüzemanyag, semleges az üvegház-hatásra, az égéskor keletkezett termékek visszaépülnek a fűfélékbe anélkül, hogy bármilyen környezetre káros hatást fejtenének ki, valamint sokkal olcsóbb is, ami a mai üzemanyag-árak mellett nem elhanyagolható szempont.

Ha a mindennapi életünkben nehéz lenne kivitelezni ezeket a környezettudatos közlekedési módokat, akkor legalább néha tegyünk egy próbát, a biciklizés, vagy a sétálás jó kikapcsolódás is lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés bioetanol környezettudatos üvegház hatás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhaztartas.blog.hu/api/trackback/id/tr982892586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása